Kleurrijk Groen - natuurbeelden en natuurbezoek
22-09-2015
Marjolein Kloek constateert in proefschrift groot verschil in natuurbezoek en natuurbeelden tussen Nederlanders van diverse afkomst
Op 28 augustus promoveerde Marjolein Kloek aan de WUR op haar onderzoek naar natuurbezoek en natuurbeelden van Nederlanders van diverse afkomst. Natuurorganisaties vermoeden dat allochtone Nederlanders minder in de natuur komen dan autochtone Nederlanders. Tot nu toe waren er echter weinig harde cijfers over natuurbezoek beschikbaar. Is een wandeling in de natuur inderdaad een 'witte' aangelegenheid en hoe kunnen natuurorganisaties ervoor zorgen dat hun vrijwilligersbestand meer kleur krijgt? In haar onderzoek laat Marjolein Kloek zien dat het belangrijk is om allochtonen niet over één kam te scheren. Zij onderzocht natuurbeelden en betrokkenheid bij natuurbeheer onder Turkse, Chinese en autochtone Nederlanders. Het bleek dat er voor natuurbescherming in het algemeen draagvlak was in alle etnische groepen, maar dat de invulling van het begrip 'natuur' verschilt van groep tot groep. Natuur werd door bijna iedereen gewaardeerd. 65% van de respondenten vond het erg belangrijk om natuur te beschermen; van de Turkse jongeren zelfs 90%. Ook bleken mensen van alle groepen vaak in de groene ruimte te komen, maar wel voor verschillende activiteiten. Soms gaat het om recreëren in een stadspark, soms om het verzamelen van voedsel in een bos. Verder bleek de bekendheid met natuurorganisaties bij jongeren van alle groepen beperkt, en hun inzet daarvoor dus ook. Deze organisaties zouden hun communicatie kunnen verbeteren.
Dr. Kloek won eerder de Wageningse scriptieprijs 2008 voor haar M.Sc.-scriptie 'Natuurbeelden in de literatuur: een vergelijking tussen autochtone en allochtone schrijvers afkomstig uit het islamitisch cultuurgebied'.